Historien om Cykelhuset Ohboy

 

Cykelhuset Ohboy exteriör

 

Det började som en slags proteströrelse, en vilja att tänka nytt och annorlunda. Så mycket i vårt samhälle är byggt runt bilen. Och visst är det bekvämt med bil men vi kan inte längre blunda för hur den påverkar vår miljö. Dessutom tar den upp plats i staden, både när man kör och när den står stilla. Plats som kan användas till annat, till exempel bostäder, lekplatser, parker eller annat som ger livskvalitet. Visste du att en bil står parkerad 96% av tiden? Det känns inte vettigt tycker vi.

Vi ville tänka på ett annat sätt. Hitta något som ger oss tillgång till staden på ett smartare vis. Och svaret var självklart: Cykeln! På cykel kan du nå hela Malmö på ett kick. Det är billigt, roligt och snabbt. Du får motion, frisk luft och ljus. Dessutom tar cykeln upp minimalt med plats. Det är helt enkelt smartare att cykla. På alla sätt. Med den tanken föddes Cykelhuset  Ohboy.

I Cykelhuset Ohboy bor 55 familjer i hyreslägenheter i alla storlekar, från ettor till femmor. På bottenvåningen finns det ett hotell med 32 fräscha loftlägenheter. Huset värms med bergvärme, är energismart och byggt på ett yteffektivt sätt. Solceller hjälper till med elförsörjningen och tjocka betongväggar lagrar värme. Fasaden är inklädd med sköna gröna växter av olika slag. Och naturligtvis står cykeln i centrum. Cykeln som ger rörlighet och frihet.

Hyresgästerna har tillgång till en cykelpool som gör det möjligt för dem att transportera sig själva, sina familjemedlemmar och sitt bagage på cykel. I alla lägen. Det finns lastcyklar för större inköp, elcyklar för längre sträckor och vikbara cyklar som kan tas med på buss eller tåg. Det finns också en taxicykel så man kan ta passagerare. Kanske hämta gamla faster vid tåget? Och så finns det en förskolecykel som kan ta upp till sex barn så man kan bjuda med grannens barn på utflykt.

När man använder sin egen cykel är det lätt att ta cykeln i hissen upp till lägenheten. Där kan man hänga upp den på entrébalkongen i våra specialgjorda krokar. Man kan också ta med den in och parkera den i hallen som fått extra tåligt golvmaterial. Vår extra breda hiss och våra breda dörrar gör det möjligt att till och med ta lastcykeln med sig upp. Den kan tas med ända in till kylen för att lasta av matvaror. Eller kanske stannar man i hallen och låter barnen kliva av.

För att cykeln ska hålla länge behöver man ta hand om den. Det gör man i vår cykelverkstad och cykeltvätt. En ren cykel är en snygg cykel. Och punkan fixar man lätt själv med våra verktyg!

Det finns lägen där det är svårt att klara sig utan bil. Då har våra hyresgäster tillgång till en bilpool som har miljöbilar. Medlemskapet ingår i hyran. Och det gäller i hela Sverige så man kan lätt åka tåg till en annan stad i Sverige och hämta upp en bil där. Eller så tar man vikcykeln på tåget och fäller ut den när man kommer fram. Voilà, en ny stad att upptäcka på cykel!

Ibland vill man åka buss istället för cykel. Om man hyr en lägenhet i Cykelhuset Ohboy så ingår även ett antal bussbiljetter i hyran. Och bussen stannar precis utanför. Lätt som en plätt!

Att handla på nätet kan vara ett sätta att slippa använda bil för sina inköp. Det är också miljösmart med samordnade transporter istället för att vi alla kör ärenden med vår egen bil. Därför har vi installerat leveransboxar i vår foajé. Tanken är att leverantörer ska kunna lämna beställda varor i boxarna och därefter skicka ett meddelande till hyresgästen. Sen får hyresgästen hämta leveransen i boxen när det passar. Några leverantörer är redan på banan och fler är på gång.

Att kunna odla och att ha det grönt omkring sig känns viktigt för många. Dessutom bidrar det till bättre hälsa på flera sätt. Man är utomhus, man rör sig, får frisk luft och motion. I Cykelhuset Ohboy har de flesta lägenheterna balkonger eller terrasser med självvattnande odlingslådor. Där kan man odla vackra snittblommor eller varför inte grönsaker och kryddor. Dessutom finns det en takträdgård uppe på taket som är gemensam för alla. Vill man mysa inomhus finns det också ett orangeri med gröna växter på taket som går att boka när man har gäster. Den vackra utsikten från åttonde våningen ingår!

På bottenvåningen ligger vårt hotell, Ohboy hotell, 32 loftlägenheter med kök och egen ingång. Här kan man känna sig hemma, som i ett eget litet radhus. Naturligtvis vill vi att våra hotellgäster också ska få chansen att se Malmö på cykel. Därför ser vi till att det ständigt finns en cykel att tillgå. Har gästen med egen cykel går det bra att ta med den in och hänga upp den på väggen.

Läget i Västra Hamnen är perfekt. Här är det nära till strand och hav och sköna promenader. Vill du träna finns både gym och joggingstråk alldeles intill. I området hittar du både trevliga restauranger och mysiga kaféer och vill du laga mat i ditt kök finns flera mataffärer på nära håll. Och så finns ju förstås Malmö Centrum med shopping, kultur och nöjesliv bara 5 minuter bort på cykel. Kan det bli bättre?

Nyfiken på hur det är att bo i en av våra mysiga hotellägenheter? Läs mer om hotellet här.
Bakom projektet Cykelhuset Ohboy ligger arkitekt- och byggherrefirman Hauschild + Siegel. H+S är ett av få företag i Sverige som arbetar med hela processen av ett hus tillkomst, från idé och design till byggande och nu även förvaltning. Ambitionen är att vara i framkant, tänka nytt och kreativt; alltid med hållbarhet i fokus. Och arbetet har blivit väl mottaget; 2009 fick man det prestigefyllda Kasper Salin-priset och sedan har man bland annat tagit emot Sveriges Arkitekters Bostadspris 2015 och Svensk Betongs Prefabpris 2016. Hauschild + Siegel grundades 2008 och är verksamma på flera orter i Sverige och även i Danmark och Tyskland.

OBS, detta är en tillfällig sida, en ny webbsida om Ohboy hotell är på gång. Tack för ditt tålamod!